Húsvéti lakoma.....
Húsvét azért is kedvenc ünnepem, mert ilyenkor nálunk reggel, órákig tartó nagy lakomák vannak. Éppen ezért a Húsvéti kalács, főtt sonka-tojás mellé sokféle saláta, mártogatós, zöldséges-gyümölcsös tál kerül az ünnepi asztalra.
Bazsalikomos-tormakrém
Tormás-zöld-almás-lencsesaláta
Medvehagymás-tzatziki
Majonézes- tojásos-krumplisaláta
A nagy reggelik után, kései ebédek- korai vacsorák főszereplője a töltött káposzta. Húsvét előtti napokban megfőzöm, ha kevesebbet készítesz, csökkentsd az alapanyagokat, az én káposztám ilyen:
Hozzávalók:
1,5-2 kg savanyú káposzta
15 savanyú káposzta levél
2 nagyobb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 kg dagadó darálva
0,5 kg oldalas
15 dkg füstölt szalonna
1 szál füstölt kolbász
20 kg füstölt oldalas
25 dkg gersli (rizs helyett)
2 evőkanál sűrített paradicsom
só, bors, pirospaprika, majoránna, őrölt kömény, kevés liszt
A dagadót ledarálom a füstölt szalonnával együtt, a káposztát kimosom, ha nagyon savanyú. Megdinsztelem a vöröshagymát abban az edényben, amiben főzni fogom a káposztát, majd leveszem a tűzről. Kb. a hagyma felét a darált húsra rakom, az edénybe maradt hagymára ráteszem a sűrített paradicsomot, egy sor apró káposztát, kevés pirospaprikát és pici lisztet, majd a feldarabolt oldalasból, füstölt oldalasból, kolbászból egy sort, szórok rá kevés gerslit, majd a megtöltött káposztákat. Ebben a sorrendben rakom rétegenként, a tetejére apró káposzta, pici liszt és pirospaprika kerül, annyi vízzel ötöm fel, hogy ne lepje el a káposztát.Töltelék: A darált húshoz adom a fűszereket, az összetört fokhagymát, gerslit, jól összedolgozom és megtöltöm vele a káposztaleveleket. Lassú tűzön 2,5-3 óra alatt elkészül.
Ha a családom éhes maradna és enne valami különlegeset is, akkor kacsamellet fogok sütni, kókuszkrémes-burgonyapürével.
Természetesen, mint minden Húsvétkor a desszert répatorta,
csak most kicsit újítok, és Répatortás-sajttorta kerül az ünnepi asztalra.